A
Agrafa - kovová spona zabezpečujúca zátku šumivých vín pred uvoľnením tlakom oxidu uhličitého
Adjustáž - konečná úprava fľiaš vína pred distribúciou do obchodnej siete
Adstringencia - pocit vyvolaný trpkosťou vína ( zvieravosť ) spôsobujúci sťahovanie chuťových buniek
Agresívne víno - prejav hlavne mladých vín ktoré však zrením vo fľaši sa môžu zjemniť, stanú sa hladšími
Albariza - pôda s bielym povrchom vytvorená z kremelinových usadenín. Vyskytuje sa v oblasti Jerez (špan.) kde sa produkujú vína typu sherry
Alkoholová fermentácia - biochemický rozklad sacharidov, ktorý prebieha pomocou enzýmov produkovaných kvasinkami v prostredí s obmedzeným prístupom kyslíka pri vzniku etanolu a oxidu uhličitého
Alkoholizované vína - úprava vína vínnym destilátom, ktoré sa môže uskutočniť pred kvasením, počas kvasenia alebo po kvasení
Ampelografia - vedný odbor zaoberajúci sa štúdiou a popisom odrôd viniča a jeho podnoží
Anonymná degustácia - degustácia pri ktorej je identita vína degustátorovi neznáma. Súťažné degustácie sú anonymné
Antioxidant - látka ktorá predlžuje trvanlivosť vína a chráni ho pred oxidáciou napr. Kyselina askorbová alebo oxid siričitý
Antokyány - farbivá, ktoré sú väčšinou uložené v šupkách alebo vonkajších vrstvách dužiny bobúľ modrých odrôd hrozna
AOC - Appellation d´Origine Contrôlée, označenie kontroly pôvodu a kvality vína vo Francúzsku Apelácia - označenie pôvodu vína
Aperitív - nápoj, ktorý sa používa pred jedlom na stimulovanie chutí
Aromatické látky - čuchovo i chuťovo účinné látky prírodného pôvodu, ktoré dotvárajú charakter vínaAssemblage - zmes základných vín, ktoré tvoria cuvée
B
Barrique - dubový sud s objemom 225 l. v ktorom vína môžu kvasiť aj vyzrievať. Termín uvedený na etikete znamená že pri kvasení alebo vyzrievaní sa použil dubový sud
Bentonit - jemná hlinka obsahujúca vulkanický popol, používa sa ako číriaci prostriedok v procese výroby vína
Blanc de blancs - biele víno pripravené výlučne z bielych odrôd viniča
Blanc de noirs - biele víno vyrobené z modrých odrôd viniča
Bohaté víno - víno ktoré sa vyznačuje bohatým hroznovým charakterom a dobrou perzistenciou v chuti
Botrytis cinerea - ušlachtilá vláknitá huba, ktorá metabolizuje na povrchu zrelých bobúľ a priaznivo ovplyvňuje kvalitu hroznového muštu najmä tokajských odrôd
Buket - označenie kombinácií vôní vína ( kvasný, fľašový, ležiacký, ovocný...)
Burčiak - mušt v búrlivej fáze kvasenia, obsahuje 4 - 6 % etanolu a má žltkasté sfarbenie
C
Cantina - vinársky závod
Cépage - odroda viniča, uvádza sa na etiketách odrodových vín, napr. cépage Cabernet franc
Cibéba - zoschnutá bobuľa hrozna, spravidla napadnutá ušľachtilou hubou Botrytis cinerea, obsahuje 40 - 60% cukru
Clairet - tmavoružové až svetločervené vína
Classico - výraz možno používať iba pre vína v historickom území označenia pôvodu, zvyčajne v centre DOC
Cukornatosť - koncentrácia cukrov v hroznovom mušte, vyjadruje sa v stupňoch normalizovaného muštomeru ( °NM )
Cuvée - zmes základného vína s tirážnym likérom, pripravená na druhotné kvasenie
D
Degoržovanie - odstránenie strasených kalov po uvoľnení korunkového uzáveru z fľiaš šumivého vína
Degustácia - hodnotenie kvality zmyslovými orgánmi
Demi-doux - polosladké šumivé víno
Demi-sec - polosuché šumivé víno
Depot - usadeniny vyzrážaného farbiva hlavne pri starších červených vínach
Dlhé víno - víno ktoré má dlhú dochuť
DO - Denominación de Origen, označenie kontroly pôvodu a kvality vín v Španielsku
DOC - Denominazi
Doux - francúzske označenie pre sladké víno
Druhotné kvasenie - choroba vína spôsobená kvasinkami, ale aj proces pri výrobe šumivého vínaone di Origine Controllata, označenie kontroly pôvodu a kvality v Taliansku
DOCG - Denominazione di Origine Controllata e Garantita, najvyššia klasifikácia Talianských vín
E
Elegantné víno - subjektívne označenie vín s určitým štýlom, jemnosťou
Enológ - vinársky odborník, vedec
Enológia - náuka o víne
Esencia - kvapalný podiel rmutu cibéb, ktorý obsahuje 40 - 60 % hm. cukru a 2 - 5 % obj. etanolu
Etanol - alkohol, lieh, hlavný produkt alkoholového kvasenia
Expedičný likér - cukrový roztok vína, ktorý sa podáva do odkaleného šumivého vína na úpravu jeho vlastností
Extrakt - súhrn látok vo víne, ktoré tvoria destilačný zvyšok po odparení alkoholu, vody a iných prchavých látok
F
Farbiarka - modrá odroda viniča, vyznačujúca sa vysokým obsahom prírodných farbív v dužine
Fľašová zrelosť - optimálna zrelosť vína, časovo rozdielna pri jednotlivých odrodových vínach
Forditáš - víno ktoré sa získa naliatím muštu alebo vína na vylisovaný tokajský rmut
Frapírované víno - podchladené prírodné alebo šumivé víno
Frizzante - ľahko perlivé víno, niečo medzi tichím a šumivým vínom
Fruktóza - ovocný cukor, monosacharid obsiahnutý v hroznovom mušte, ktorý kvasinky metabolizujú na etanol a oxid uhličitý
Fyloxéra - choroba viniča spôsobená voškou viničovou, v 19. storočí zničila väčšinu vinohradov v Európe
G
Glukóza - hroznový cukor, monosacharid, vyskytujúci sa v hroznovom mušte, ktorý kvasinky metabolizujú na etanol a oxid uhličitý
Glycerol - sladká bezfarebná kvapalina, vedľajší produkt alkoholového kvasenia; vínu dodáva plnosť chuti
Glykolýza - štiepenie cukru kvasinkami na etanol a oxid uhličitý
Gourmet - znalec, labužník vína a jedla
Grand Cru - víno z výnimočne situovanej vinice v rámci jednotlivých AOC vo Francúzsku, v rôznych oblastiach má však rôzny význam
Grappa - destilát zo zbytkov po lisovaní hrozna (matolín), bežný hlavne v Taliansku
Guľaté víno - víno ktoré sa vyzrievaním vo fľaši "zaguľatilo", pôsobí vyvážene, jemne
H
Hlava - zhrubnutá časť starého dreva viniča
Hnednutie vína - chyba vína spôsobená oxidáciou
Horknutie vína - choroba červeného vína spôsobená baktériami ktoré degradujú glycerol na horký akroteín
Hranaté víno - víno nevyrovnaných vlastností z hľadiska horkosti alebo zvieravosti, ktoré sa zrením upravujú
Hrozienkovatenie - ponechanie zdravého hrozna na viniči kým sa nevysuší a tým zvýši koncentrácia cukru v ňom
Hroznové výlisky - využiteľný odpad pri lisovaní hrozna tvorený zo šupiek, semien a strapín
Hutné víno - plné, extraktívne červené víno, ktoré je vyzreté a bohaté na triesloviny
CH
Chablis - vinársky región juhovýchodne od Paríža, preslávený bielymi vínami z odrody Chardonnay ktoré sa vyznačujú minerálnymi tónmi
Champagne - vinárska oblasť vo Francúzsku, rodisko svetoznámeho šumivého vína
Charmat - metóda výroby šumivých vín, ktorá spočíva v druhotnom kvasení v tankoch a následnom fľašovaní po tlakom
Chateau - vinárstvo s vinicami vo Francúzsku, v minulosti sa označenie používalo pri vinárstvach, ktorých centrom bol skutočný zámok alebo hrad, v súčastnosti môže ísť o obyčajné pivnice alebo chatrče
Chateaunef - du - Pape - slávný vinársky región vo Francúzsku
Chaptalizácia - pridávanie repného cukru do hroznového muštu s cieľom zvýšiť obsah alkoholu
Chianti - červené talianské víno z Toskánska, základom ktorého je Sangiovese
Chuť - jeden zo zmyslov pomocou ktorého rozoznávame najdôležitejšie rozpustné zložky vína
I
IGT - Indicazione Geografica Tipica, označenie pre regionálne vína v Taliansku, ktoré môžu byť veľmi kvalitné a drahé, spravidla však ide o bežmú produkciu
Invertný cukor - zmes glukózy a fruktózy vyskytujúca sa v hroznovom mušte, ktorý je kvasinkami ľahko skvasiteľný
Iskrivosť vína - optická charakterizácia vína, poukazujúca na stupeň čistoty a jeho zdravotný stav
Integrovaná produkcia - spôsob hospodárenia obmedzujúca chemické zásahy a spoliehajúca sa na pestovateľské metódy čo najmenej poškodzujúce životné prostredie
J
Jablčno - mliečna fermentácia - biologická degradácia kyseliny jablčnej na kyselinu mliečnu baktériami, ktorá upravuje režim kyselín v mladom víne
Jerez - pomenovanie likérového vína podľa španielskeho mesta Jerez de la Frontera, ináč aj Sherry, Xéres
Jeroboam - označenie pre fľašu o objeme štyroch litrov (Champagne, Burgundsko ) resp. šesť litrov (Bordeaux )
Jura - vinárska oblasť vo Francúzsku u hraníc so Španielskom
K
Kabinet - najnižší prívlastok akostných vín s prívlastkom
Kaudália - ( sekunda ), jednotka perzistencie, zanmená dĺžku času trvania pocitu chuti v ústnej dutine po prehltnutí vína
Kazeín - mliečný proteín používaný na čírenie vína
Klaret - ružové víno vyrobené z modrých odrôd viniča bez nakvášania
Klasická metóda - ( méthode champenoise ) metóda výroby šumivých vín pri ktorej druhotné kvasenie prebieha vo fľašiach
Klon - vegetatívne potomstvo pôvodného druhu révy ktoré má rovnaké základné znaky ale môže disponovať niektorími odlišnými vlastnosťami
Koňak - vínny destilát vyrobený v oblasti francúzskych miest Cognac a Jarnac
Korok - odumreté rastlinné pletivo duba korkového, kôra, používa sa na výrobu zátok
Korenisté víno - víno s prejavom niektorých druhov korenia vo vôni ale najmä v chuti
Krátke víno - víno ktorého chuť sa po prehltnutí rýchlo stráca
Kultivar - odroda
Kupáž - sceľovanie rôznych druhov vína
Kvasinky - jednobunečné mikroorganizmy, ktorých zásluhou sa cukor v hroznovom mušte premieňa na alkohol
Kvetnaté víno - myslí sa biele víno voňajúce po rozkvitnutej lúke
Kyselina vínna - kyselina hrozna a vína , ktorej koncentrácia sa zvyšuje, keď sa zvyšuje cukornatosť hrozna počas jeho zrenia
Kyslosť - je dôležitá pre chemickú stavbu, zdravotný stav aj celkovú harmóniu vína; pri príliš nízkej kyslosti je víno fádne, príliš veľa kyselín naopak spôsobuje že víno je ostré, drsné
L
Ľadové víno - víno vyrábané z hrozna, ktoré sa nechá zamrznúť a potom sa zberá a lisuje. Z koncentovaného muštu vznikne jedinečné víno s vyváženosťou sladkosti, kyslosti a extraktu
Letorast - výhonok viniča vyrastajúci z očiek, po zdrevnatení ktorého vznikne jednoročné drevo
Likérové víno - víno obohatené ( doliehované ) zpravidla pridaním vínneho destilátu za účelom zvýšenia obsahu alkoholu
Lisovanie - proces získavania muštu z hrozna; zpôsob lisovania zásadne ovplyvňuje kvalitu budúceho vína
M
Macerácia - hlavne pri výrobe červeného vína časť kvasenia keď je mušt v kontakte so šupkami bobúľ pomletého hrozna aby sa do budúceho vína uvoľnili farbivá a triesloviny
Madeira - portugalské likérové víno s vysokým obsahom alkoholu vyrábané väčšinou systémom solera, hlavným znakom je však niekoľkomesačné zrenie pri vyššej teplote
Magnum - označenie pre fľašu objemu 1,5 L
Marsala - talianské likérové víno vyrobené oxidatívnou metódou a upravené zahusteným muštom a vínnym destilátom
Matoliny - výlisky z hrozna obsahujúce strapinu, šupky, zrnká aj určité množstvo cukru a aromatických látok
Mdlé víno - slabé víno s nedostatkom kyselín, s fádnou chuťou a krátkou dochuťou
Médoc - významný francúzsky vinársky región zameraný hlavne na výrobu veľmi kvalitných červených vín
Minerálne víno - víno s príchuťou po mineráliách, typický prejav hlavne vín pochádzajúcich z minerálnych pôd
Muškát - rodina stolových aj muštových odrôd viniča vyskytujúca sa v mnohých variantách po celom svete
Mušt - čerstvo vylisovaná hroznová alebo ovocná šťava
Myšina - choroba vína, ktorú charakterizuje nepríjemná dochuť pripomínajúca pach myších výkalov
N
Nakvášanie - časť procesu kvasenia pri výrobe červených vín, keď je mušt v kontakte so šupkami bobúľ
Novošlachtenec - nová odroda vzniknutá krížením odrôd, spravidla lepšie prispôsobená klimatickým podmienkam
O
Odrodové víno - akostné víno ktoré musí byť vyrobené len z hrozna deklarovanej odrody, v niektorých prípadoch je povolené pridanie určitého percenta inej odrody ne zlepšenie vlastností
Odzrňovanie - odstopkovanie, oddeľovanie bobúľ hrozna od strapiny
Oe ( Oeschle ) - stupnica cukornatosti hrozna v Nemecku založená na podobnom princípe ako slovenský normalizovaný muštomer
Okysľovanie - zvyšovanie kyslosti muštu a vína sceľovaním a prídavkom kyseliny vínnej
Organoleptycká analýza - posudzovanie vína zmyslami ako posudzovanie farby, vzhľadu, vône, chuti a celkovej harmónie
Oxidácia - dlhší styk muštu alebo vína s kyslíkom pri ktorom dochádza k zmenám ktoré negatívne ovplyvňujú vôňu a chuť vína. U niektorých vín je naopak oxydácia súčasťou výrobného procesu napr. tokajské výbery
Oxyd siričitý - povolený antioxidačný prostriedok vo vinárstve ktorý viaže kyslík a chráni tak víno pred oxydáciou
Oxyd uhličitý - jeden z hlavných produktov kvasenia, vzniká aj v šumivom víne druhotným kvasením a spôsobuje príjemné perlenie vína
P
Panenský zber - víno vyrobené z prvej úrody hrozna v novozaloženej vinici
Pachuť - neobvyklá, nepríjemná chuť na koreni jazyka
Peronospóra - hubovitá choroba viniča, ktorá napáda listy, súkvetia, bobuľe aj letorasty najčastejšie v období teplého a vlhkého počasia
Perzistencia - dĺžka času trvania pocitu chuti v ústnej dutine po prehltnutí vína
Pichľavé víno - tiché víno so zvyškom CO2; pichlavosť je žiadúca v mladom víne
Plné víno - víno s bohatým odrodovým charakterom, vyváženým pomerom jednotlivých zložiek ( najmä kyselín a trieslovín ) ktoré pôsobí v chuti harmonicky
Pdpník - časť viničovej sadenice, ktorá vytvára koreňovú sústavu
Prázdne víno - víno ktoré v ústach nezanecháva chuť očakávanú podľa jeho vône
Putňa - nádoba na nosenie hrozna
R
Rampáš - ešte nedokvasené víno, nasledujúce po burčiaku
Reduktívne víno - víno vyrobené technológiou minimalizujúcou pôsobenie vzduchu
Remuage - striasanie sedimentu do hrdla fľaše vzniknutého v priebehu druhotného kvasenia, ktorý sa neskôr odstráni odkalením
Rioja - vinárska oblasť na severe Španielska s vinikajúcimi vínami predávanými po celom svete
Rmut - rozomleté hrozno z ktorého sa lisovaním získava mušt
Rosé - ružové víno vyrobené z modrých odrôd krátkou maceráciou rmutu
S
Samotok - mušt ktorý sa samovoľne uvoľnil z pomletých bobúľ; môže byť cennou surovinou pre výrobu niektorých vín
Sceľovanie - vzájomné miešanie vín (kupáž) za účelom získania vína požadovaných vlastností a charakteru
Sekundárny buket - komplex aromatických a chuťových látok, ktoré vznikajú v priebehu alkoholového kvasenia
Slamové víno - sladké víno vyrobené zo zdravého hrozna, ktoré sa nechá vysušiť
Solera - tradičný systém výroby vín, predovšetkým portského a sherry, pri ktorom sa sústavne dopĺňa malý podiel mladšieho vína do vín starších ročníkov aby sa vytvorilo víno stálej kvality a štýlu
Someliér - odborník na nápoje v gastronómii so zameraním na víno a ušľachtilé liehoviny, ale tiež sa podielá na zostavovaní jedálnych lístkov, stará sa o vínnu pivnicu, prezentuje vína pred verejnosťou
Spumante - označenie šumivého vína v Taliansku
Stolové víno - najnižšia kvalitatívna kategória vín vo väčšine európskych krajín
Suché víno - víno, ktoré obsahuje max. 4 g zvyškového cukru na liter
Sur lie - označenie pre vína, ktoré pred fľašovaním dlhšiu dobu ležali na kvasničných kaloch za pravideľného premiešavania; metóda pochádza z Francúzska
Š
Šambrovanie - príprava vína na správnu teplotu pred podávaním
Školenie vína - súbor najrôznejších technologických postupov, ktorými vinár ovplyvňuje výslednú kvalitu vína napr. čírenie, filtrácia, odbúranie kyselín, stabilizácia
Šumivé víno - víno vyrobené druhotným kvasením vo fľašiach, tankoch alebo transverzným spôsobom, aromatické šumivé víno ale vzniká z primárneho kvasenia
T
Tank - cisterna na kvasenie alebo uskladnenie vína
Ťažké víno - plné, chuťovo výrazné až unavujúce víno
Terroir - súhrnný výraz pre pôdu, podnebie, mikroklimatické podmienky, orientáciu vinice, použitý klon révy aj súhra ďalších faktorov ktoré ovplyvňujú kvalitu hrozna a vína
Telo vína - zložky vína vytvárajúce v ústach dlhšie trvajúci vnem najmä extrakt, alkohol, viskozita; podľa toho hovoríme o víne prázdnom, ľahkom, plnom, telnatom, ťažkom a pod.
Tirážny likér - názov pre zmes vína, cukru a kvasiniek, ktorá sa pridáva do kupáže tichého vína pri výrobe šumivého vína, a tým sa vyvolá druhotné kvasenie
Tokajské víno - víno vyrobené z tokajských odrôd oxidatívnou technológiou
Transverzná metóda - modifikovaná metóda výroby šumivého vína kedy víno kvasí vo fľaši, následne sa filtruje a fľašuje do inej fľaše
Triesloviny - polyfenolické látky pochádzajúce zo šupiek, semien a strapiny hrozna ale aj z dreva dubových sudov ; ich harmónia s ostatnými zložkami vína výrazne ovplyvňuje
U
Ušľachtilá pleseň - Botrytis Cinerea, vytvára sa v bobuľiach zdravého hrozna vo vlhkom a teplom jesennom počasí, výsledkom býva vysoko extraktívne víno s príjemnou botrytickou vôňou a chuťou
Uzavreté víno - víno ktorého vôňa a chuť je nevýrazná, skrytá, ale časom sa môže rozvinúť napr. Dekantáciou
V
Veľké víno - plné, extraktívne víno s výnimočne bohatou a dlhou chuťou
Vincúr - staršie pomenovanie osoby, ktorá majiteľovi vinohradov zabezpečovala obrábanie viníc a dorábanie vína
Vinifikácia - proces výroby vína od zberu hrozna až po fľašovanie
Vínny kameň - krištáliky hydrogénvínanu draselného, ktoré sa vytvárajú vo víne pri nižšej teplote
Víno - nízkoalkoholický nápoj získaný skvasením hroznového muštu
Vino-lock - sklenený uzáver na fľaše, alternatíva k prírodným korkom a plastovým uzáverom
Vínovica - alkoholický nápoj ktorý sa vyrába destiláciou vína
Z
Zaťaženie kra - množstvo strapcov ponechaných na kre viniča
Zvrhnutie vína - choroba vína ktorú spôsobujú mliečné baktérie tým, že degradujú kyselinu na nepríjemné kyseliny ; je to choroba červených vín
Zvyškový cukor - neprekvasený cukor vo víne
Žlté víno - staršie pomenovanie pre vína vyrobené oxidatívnou metódou pod vrstvou kožkotvorných kvasiniek napr. tokajské alebo sherry |